Voormalige stortplaats in het Limburgse Kessel

15 september 2016


De Provincie Limburg is bezig met oude stortplaatsen te onderzoeken; de zogenaamde NAVOS locaties. Vanuit de Provincie worden alle voormalige stortplaatsen door een 'standaard' methode aangepakt en onderzocht. Dit betreft het plaatsen van een aantal peilbuizen aan stroomafwaartse zijde van de stort en analyses van het grondwater op een 'standaard' pakket stoffen.

In het buurtschap Hout van de voormalige gemeente Kessel (huidige gemeente Peelen Maas) is ook een oude stortplaats gelegen.

Voor wie het niet weet: het betreft de voormalige stortplaats ter plaatse van Schijfweg-Noord/Bovensteweg te Kessel (zie onderstaande afbeelding). Deze stortplaats is in gebruik geweest in de periode omstreeks 1959 tot 1973. In dit gebied zou een ontgronding hebben plaatsgevonden tot ongeveer 8 meter diepte. Deze ontgronding is later volgestort met huishoudelijk-, bouw- en bedrijfsafval.

 
voormalige Limburgse stortplaats Kessel-Hout


Er doen de wildste verhalen de ronde over deze stortplaats en dan met name over hetgeen er allemaal in gestort/gedumpt is.

In de directe omgeving zijn diverse (zeldzame) ziektegevallen bekend. Tot op heden is echter nooit een verband aangetoond tussen de ziektegevallen en deze stort.
 
Peeters Milieuadvies daarom is gestart met een onderzoek naar deze stortlocatie, zodat er meer duidelijkheid gegeven kan worden over de risico's die eraan verbonden zijn.
 
Inmiddels hebben wij al de nodige informatie verzameld, maar wij zijn nog op zoek naar uw verhaal en eventuele aanvullende informatie.
 
Heeft u beeldmateriaal, dossiers, weet u waar grondwater onttrokken wordt of wilt u uw verhaal delen/vertellen? Laat het ons dan weten. Alle aangeleverde informatie zal vertrouwelijk worden behandeld en kan anoniem worden verwerkt. Uiteraard zullen de resultaten van het lopende onderzoek van de Provincie, zodra deze bekend zijn, ook worden meegenomen in het onderzoek.
 
Neem, voor het delen van informatie, contact met ons op.

Houd onze website in de gaten of like ons op facebook voor het laatste nieuws over deze locatie.